Afdrukken
Categorie: Projecten

Knuppelpaden en Knuppelbruggen

Knuppelbruggen, van oudsher waren dit bruggen die gemaakt waren van geïmpregneerd hout. Dit waren bruggen gemaakt van ronde liggers met daarop ronde paaltjes gespijkerd. Een groot nadeel van deze bruggen zijn dat ze glad worden en van niet natuurlijk hout zijn gemaakt.
De bruggen van nu worden dan ook het meest uitgevoerd van Acacia hout, dit is een Europese houtsoort afkomstig uit Polen of uit voormalige Joegoslavië. Maar er worden ook steeds meer Acacia bossen aangeplant in Nederland, al zal het nog wel een tijdje duren voordat een boom kaprijp is. Een groot nadeel van Acacia is dat het krom trekt, het beste is dan ook wanneer je het hout gaat verwerken dit een tijdje te laten drogen, na een maand of 2 kan men dan het beste het hout gaan verwerken. Het hout heeft zich dan al laten zetten in de vorm die het zal krijgen.

Knuppelbruggen van nu zien er zo uit:

Aangelegde brug over het water de brug van Acacia dit is onbehandeld hout. Deze brug ligt over het Schuitwater in Broekhuizen te Limburg. Gelegd in oktober 1998 in opdracht van Staatsbosbeheer.     detail tekening van de brug 
Aangelegde brug over het water de brug van Acacia dit is onbehandeld hout. Deze brug ligt over het Schuitwater in Broekhuizen te Limburg. Gelegd in oktober 1998 in opdracht van Staatsbosbeheer.
 
 
detail tekening van de brug
 

 

Knuppelpaden en trappen

Hieronder het Looppad wat gemaakt is om door het Moeras bos te kunnen wandelen.
Deze Brug ligt in Hapert bij de waterzuivering van het Waterschap de Dommel.

Loopbrug is hier klaar, met aan het begin en einde een trap. Trap die aanwezig is  om tegen de talud op te kunnen lopen.
Hier boven het onderframe van
de loopbrug.
 
Loopbrug is hier klaar, met aan
het begin en einde een trap.
 
Trap die aanwezig is  om tegen
de talud op te kunnen lopen.
 

Hieronder het knuppelbrug project in februari 2000 in natuurgebied te Leende in opdracht van Staatsbosbeheer.

Detail van de loopbrug Leende ten behoeve van Staats Bosbeheer Een andere constructie met een breedte van 150cm en dikkere dekdelen is ook mogelijk dis gebeurd met de knuppelbrug te Leende.
De brug bestaat hier uit liggers van balken 8x18cm die onderling aan elkaar zijn bevestigd. 
Knuppel loopbrug in Leende in opdracht van Staats Bosbeheer

 

   
 trap in talud    wandelbrug met gaas